Mayonneise
Konumuz soslar
ise soğuk mutfağın temel sosu olan mayonneise hakkında bilindiğin dışında küçük
dip notlar aradım ve karşıma çıkanları sizinle paylaşmak istiyorum;
Dükler ve
Mayonez
Mayonezin
keşfine dair birkaç hikâye vardır. Bunlardan birine göre, Bayonne’da ortaya
çıktığı; bir başka hikâyeye göre, 1589’da Fransa’da Mayenne Dükü için özel
olarak icat edildiğidir. Ancak en yaygın hikâye; Richelieu Dükü tarafından ele
geçirilen Balear Adalarından Minorca’nın başkenti Port Mahon’udan 28 Haziran
1756’da Fransa’ya getirildiğidir. Richelieu Dükü ünlü bir gurmedir ve limanın
ele geçirmesini şerefine bir kutlama tertip edilir. Kutlamada “mahonnaise”
denilen yöreye özgü bir salata sosu sunulan Dük, sosu çok beğenir ve tarifini
Fransa’ya getirir.
Nina ve kocası
Richard Hellmann, 1905 yılında okyanusu aşarak savaştan dağılmış ülkeleri
Almanya’dan New York’a göç ederler. Düzgün bir yaşam hayalleri olmasına rağmen
İngilizce bilmemektedirler. Ayrıca nasıl para kazanacakları konusunda da
fikirleri olmayan çift, göçmenlik işlemlerini tamamlayıp İngilizce öğrenmek
için okula başlarlar. Birkaç ay sonra Nina Hellmann’ın hazırladığı sandviçleri
Richard Hellmann bir sepette satmaktadır. Sandviçler büyük ilgi görür ve
Richard küçük bir kamyonet alır. Sandviçlerle birlikte hazırladıkları
salataları da satmaya başlayan Richard Hellmann artık küçük bir dükkân
aramaktadır. Kısa bir süre sonra ilk sandviç dükkânlarını açarlar. Dükkân iyice
popüler olmuştur. Çiftin güler yüzlü hizmeti ve temizlik müşterilerini her
geçen gün artırmaktadır. Nina kazandıkları müşterileri kaçırmamak için sürekli
yeni soslar ve tarifler denemektedir.
Amerika’nın
Mayonneise Keşfi
Fransa
Kraliçesi Maria Marie-Antoine’in sosu olarak Avrupa’da tanınan mayoneise
yapmaya ve sandviçlerin arasına sürmeye başlayan Nina, sade olanlarla
karışmasın diye mayonezli olanlara mavi şerit bağlayarak tezgâhına sıralar.
Mavi kurdeleli olan mayonezli sandviçler sadelerden daha hızlı tükenince, Nina
Hellmann mayonezi cam kutulara koyup satmaya başlar. İki yıl sonra büyük bir
mayonez atölyesi kurmuşlardır.
1927 yılında
Chicago ve Toronto’da ürünlerinin tanıtımını yapan fabrika temsilcileri böylece
Kanada’nın dünyanın en büyük mayonez üretim merkezi olmasının adımını atmış
oldular. Hellmann mayonezleri Unilever tarafından satın alınmıştır, tüm dünyada
Hellmann mayonezleri ismiyle toplam tüketimin %45’ini karşılamaktadır.
Fakir
göçmenler olarak geldikleri New York’ta beş yıl sonra zengin, on yıl sonra
fabrika sahibi olan ailenin mayonezli sandviçlerindeki mavi kurdele ise halen
Hellmann mayonezlerinin etiketlerinde yerini almaktadır.
1756 yılında
Fransa’da yaşama dahil olan mayonez, 1833’te Avrupa’da yayılmış ve tarifi ilk
kez 1841 yılında bir yemek kitabına girmiştir.
Mayonneise
yapımı;
- 1 adet yumurta sarısı
- 200 ml sıvı yağ
- 1/4 adet limon
- sirke
Öncelikle
malzemelerimizin oda sıcaklığında olmasına dikkat ediyoruz. Basit orantı
kurabilmemiz için bir adet yumurta sarısı için tarif veriyorum. Bir yumurta sarısı
200 ml sıvı yağı emülsiye eder. Çıkan ürünü arttırmak istiyorsak yumurta
sarının ve sıvı yağın katlarını kullanabiliriz. Ayrıca sızma zeytinyağı gibi
aroması çok yüksek sıvı yağları kullanmaktan kaçınmalıyız. Çünkü sosumuzda
rahatsız edici bir ağırlık olmasına sebep olur. Mayonneise tenceresi dediğimiz
metal olan kap kullanıyoruz. Bu kabın özelliği dibinin tamamen oval olması ve
çırpma işleminde kenarlarda birikmeye sebep olmamasıdır. Son olarak
çalışacağımız tezgâhın sıcak olmaması lazım.
Hadi sosumuzu
yapmaya başlayalım;
Mayonneise
tenceresinin içine limon sürüyoruz. Ama limon tortusunun kalmamasına dikkat
ediyoruz. Yumurta sarısını kabın ortasına koyuyoruz. Hafifçe çırpma telimizle
karıştırıyoruz. Sıvıyağı yedirmeye başlıyoruz. İlk önceleri sıvıyağı damlalar
halinde yedirirken emülsiye oluşmaya başlayınca ip gibi akıtabiliriz. Bütün sıvıyağı
yedirmeden sosumuz katılaşırsa bir iki damka sirkeyle sosumuzu seyreltiyoruz. En
son tuzunu, beyaz biberini vs. atıp lezzetlendirebiliriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder