Demi Glace Sauce
Demi Glace Sauce Hazirlamada Dikkat Edilecek Noktalar
Kemikler, mire poix ve un iyice kavrulmalıdır, renginin güzel bir kahverengi olması buna bağlıdır.
Mutlaka türetilerek kullanılır.
Kaliteli hazırlanmış demi glace sauce direk olarakta yemeklerin yanında kullanılabilir.
Genellikle pahalı etler, av etleri gibi özel yemeklere eşlik eder.
Kaliteli kahverengi fond ile hazırlanmalıdır.
Kavrulmuş karışıma soğuk fond eklenmelidir.
Kaynama süresince üzerindeki yağlar ve kefi (köpüğü) sürekli toplanır, hiç yağ kalmamalıdır .
Yağ kalmışsa hazırlanmış sos soğutulur, üzerindeki donan yağlar bir kaşık yardımıyla toplanır.
Hazırlanmış sos ince bir tel süzgeçten veya tülbentten süzülür.
Daha küçük saklama kaplarına bölünür. Hızla soğutulur, buzdolabı veya derin dondurucuda saklanır.
Demi glace sostan türeyen soslar, hemen kullanılmalı bekletilmemelidir, kullanılacağı kadar hazırlanmalıdır,
Et yemeği hazırlanmış olan tavaya demi glace sos eklenir, kızarmış etin kalıntılarının sosa geçmesi sağlanır.
Sos özelliğine uygun hazırlanmalıdır, mutlaka uygun ölçülerde, doğru şarap ile türetilmelidir.
İyi Hazırlanmış Demi Glace Özellikleri
· Rengi kızarmış et renginde, kahverengi, parlak, akıcı, yoğun ve koyu görünümlü olmalıdır.
· İyi süzülmüş olmalı, pütürlü olmamalıdır.
· Tadı hoşa gider olmalıdır.
Demi Glace Sauce’un Türeyenleri
Demi glace
sauce türeyenlerinin hazırlanmasında ve braisé usulü pişen yemeklerde
kullanılır. Demi glace sostan türeyen 100 den fazla çeşit vardır.
Genellikle 1-2
porsiyon için kullanılacağı kadar hazırlanırlar. Etin kızartıldığı tavada demi glace
sos türeyeni hazırlanır. Böylece etin tadının sosa geçmesi sağlanır.
Sauce
Bordelaise (sos bordo); Tereyağı, kuru soğan, kemik iliği, bordeaux şarabı,
demi glace sos
Sauce Chasseur
(sos çasur); Kuru soğan, mantar, beyaz şarap, domates salçası, demi glace sos
Küçük parça kaliteli et
yemeklerinde, sauté edilmiş av etlerinde kullanılır
Sauce
Châteaubriand (sos şatobiryan); Arpacık soğan, mantar, beyaz şarap, tereyağı
(metrdotel), tarhun otu, fesleğen, demi glace sos
Sauce Colbert
(sos kolbert); Kuru soğan, beyaz şarap, tereyağı, maydanoz ve limon suyuna demi
glace
Sauce Champignon (şampinyon
sos); Mantara krema ve demi glace sos
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder