Saraydan günümüze;
Lokma
Lokmanın tarihi oldukça eskilere 13.
yüzyıla kadar gitmektedir. Günümüzde Türk tatlısı olarak adlandırılsa da ilk
tarifi 13. yüzyılda El-Bağdadi tarafından tarif edilmiştir.
Genel olarak bilinen lokma, un, maya,
tuz ve şekerle hazırlanan hamurun, sıvı yağda kızartılmasıyla hazırlanıp koyu
kıvamlı şerbetle tatlandırılarak servisi yapılan bir Türk tatlısıdır.
Lokma kelimesi bir ağız, bir yudum,
bir parça yemek anlamına gelen Arapçadaki lukma kelimesinden gelmiştir.
Lokmanın bir çeşidi olan bugün Arap kültüründe var olan kadı lokması El-Bağdadi
tarafından 13. yüzyılda tarif edilmiştir.
Lokma bir çeşidi olan kadı lokması yine bu
dönemden günümüze kadar ulaşmıştır. Osmanlı döneminde ise bu tatlının saray
mutfağında ön planda tutulması, lokmanın isminin halk tarafından Saray Lokması
diye anılmasına neden olmuştur. Saray lokmasının şekli küre şeklindendir. Bunun
haricinde ortası delik olarak yapılan lokma tatlısının günümüzde hala yapıldığı
bilinmektedir. Bu ortası delik olan lokma, İzmir şehrimizle özleşmiştir. Lokma,
İzmir kültürünün ayrılmaz bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden
İzmir lokması olarak ta adlandırılmaktadır. İzmir lokması, özel günlerde; düğün
sünnet, kandil vb. halk tarafından dökülerek hayır duası almak üzere ücretsiz
olarak dağıtılmaktadır. Bu durum İzmir sokaklarında uzun kuyrukların oluşmasına
neden olmaktadır. İzmir lokmacıları bu özel günlerde seyyar mutfaklar ile özel
lokma dökümleri gerçekleştirmektedir.
Lokmanın ülkemizde ve dünyada birçok çeşidine
rastlamak mümkündür. Ülkemizde yörelerin ön plana çıktığı besinlerin, lokma
tatlısına farklı şekillerde eklenmesi ile oluşan bu durum, lokma tatlısının
malzeme içeriğini değiştirmekten öteye geçmeyen bir durumdur. Örnek vermek
gerekirse, lokma tatlısını Antep'te fıstıklı, Malatya'da cevizli ve bazı
bölgelerde şerbetsiz şekilde peynir ile birlikte yenildiği bilinmektedir.
Lokma geçmişten günümüze sadece
lezzeti ile değil ayrıca bu gün İzmir'de bir kültürün mihenk taşı olarak
varlığını devam ettirmektedir. Bu yüzden İzmir lokması ülkemizin önemli tatları
arasında yer almaktadır.
Saray Lokması tarifi;
Hamuru için:
v 6 su bardağı un,
v 4 su bardağı su,
v 1 yemek kaşığı kuru maya,
v 1 tatlı kaşığı şeker,
v 1 silme çay kaşığı tuz (olmazsa
olmaz, ihmal etmeyelim),
Şerbeti için:
v 3 su bardağı şeker,
v 2.5 su bardağı su,
v 1 dilim limon.
Öncelikle lokmanın şurubunu
hazırlayalım. Bunun için şekeri, suyu ve limonu bir tencereye koyup kaynamaya
bırakalım. Şerbetin içerisinde iri gözler çıkana dek kaynatmaya devam edelim.
Şurubumuz biraz koyu kıvamda olacak. Şurubumuzu soğumaya bırakalım.
Bütün hamur malzemelerini bir kaba
koyalım ve mikserle iyice çırpalım. Lokma hamurunun kıvamı, koyu kek kıvamı
gibi olmalı. Eğer daha cıvık olursa biraz daha un ekleyebilirsiniz. Hamurun
üstünü kapatalım ve 1 saat civarı mayalandıralım.
Lokma hamurumuz mayalandıktan sonra,
tencereye yağı koyup kızdıralım.
Hamurdan, elimizi yumruk yapar gibi yapıp alalım. Avucumuzdaki hamuru
hafifçe sıktıralım. Ayrı bir kaptaki sıvı yağa batırılmış tatlı kaşığıyla, yumruğumuzun
üzerinde kalan hamuru alalım ve kızgın yağa atalım.
Bu işlemi yaparken gayet seri olmalıyız. Hızlı
hızlı, avucumuzla hamurdan alıp, avucumuzu sıkalım ve yumruğumuzun üzerinde
kalan hamuru yağlı tatlı kaşığıyla alıp, kızgın yağa atalım.
Yağda kızaran lokmaları sık sık karıştırarak
kızartalım. Kızaran lokmaları yağdan alır almaz soğuk şurubun içine atalım ve 2
dakika şurubun içerisinde bekletelim.
Lokma tatlısını şurubun içerisinden alıp
servis tabağına yerleştirelim. Lokma tatlısını yerken şerbeti az gelirse eğer,
tekrar şuruba batırarak yemelisiniz.
Tuzlu Lokma tarifi;
v 2 yemek kaşığı yoğurt
v 1 adet yumurta
v 1 çay bardağı ılık su
v 1 çay kaşığı kabartma tozu
v Yarım paket instant maya
v 1 yemek kaşığı şeker
v 1 silme tatlı kaşığı tuz
v 1-1,5 su bardağı un
Un hariç malzemelerin hepsini bir
kaba alıyoruz. Çırpıcıyla karıştırıyoruz. Yavaş yavaş un ilave edip katı
olmayan bir hamur elde ediyoruz. Kek hamuru kıvamında olacak. 5-10 dakika
dinlendiriyoruz. Mayalanmasını beklememize gerek yok. İsterseniz lokma gibi
yapabilirsiniz. Ben uğraşmamak için yağa batırdığım tatlı kaşığıyla hamurdan
alıp kızgın yağın içine atarak kızarttım. Arkalı önlü kızartıyoruz. Ocağın altı
çok açık olmasın birden kızarmasınlar. Kâğıt havlu serdiğimiz bir tabağa
kızaran hamurları alıyoruz. Yağını saldıktan sonra servis tabağına alıp servis
yapıyoruz. Afiyet olsun…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder