Çocukluğumuzdan Damağımızda Lezzet; Dondurma
Keşfi ve Tarihçesi
Dondurmanın tarihi, M.Ö. 4.
yüzyıla dayanır. İşte büyük küçük herkesin çok sevdiği dondurmanın hikâyesi:
Boğazına düşkünlüğü ile tanınan
Roma imparatoru Neron, gladyatör dövüşlerini seyrederken, kendisine lezzetli
yiyecekler sunan çeşni başlarını ödüllendirirmiş. Çeşni başlarından biri, bir
gün dağın zirvesinden topladığı karları bir kaba doldurmuş, üzerine bal ve
çeşitli meyve parçaları dökerek, imparatora sunmuş. Neron, o güne kadar hiç
tatmadığı bu yiyeceği çok sevmiş. Ertesi gün de köle ordusunu kar toplamaya
göndermiş. Karın üzerine bal ve ezilmiş meyve döktürerek, tarihin ilk
dondurmasını hazırlatmış.
Dondurmanın tarih içinde tüm
dünyaya yayılması da şöyledir:
13. yüzyılda Marco Polo
Çinlilerin buz ve süt karışımını öğrenerek bu metodu Avrupa’ya götürmüştür.
Zaman içinde buzlu tarifler ortaya çıkmış Fransız ve İtalyan restoranlarında
çok ünlenmiştir.
1676 senesinde Paris’te 250’ye yakın
dondurmacı olduğu bilinir. 1851’de Jacob Fussel, ABD’de dondurma yapıp satmaya
başlamıştır.
Değişik maddelerle hazırlanan
dondurmanın İtalyanlara özel ‘Semi-Freddo’ adında bir çeşidi vardır. Dondurma
yapılırken karışım dondurulmadan önce içine kremalı bir bisküvi katılarak bu
ünlü dondurma hazırlanır.
1900’dan sonra soğutucu
makinelerin geliştirilmesiyle dondurma daha da yaygınlaşmıştır. Dondurmaya
çıtır çıtır lezzet katan külah da ilk kez 1904’te Missouri Louis’de düzenlenen
Dünya Fuarı’nda ortaya çıkmıştır.
Temel dondurma tarifi;
Malzemeler
|
Miktar
|
Birim
|
|
Yumurta sarısı
|
|
150
|
Gr
|
Şeker
|
|
100
|
Gr
|
Glikoz
|
15
|
Gr
|
|
Krema
|
|
220
|
Ml
|
Süt
|
|
220
|
Ml
|
Yapılışı:
- Yumurta
sarılarını ve şekerin karıştırın.
- Süt,
krema ve glikozu bir taşım kaynatın.
- Yumurta
karışımına sütü tepeleyerek ilave edin
Çeşitlendirmek için;
v
Rakılı dondurma için 100ml rakı%50çektirilerek
kullanılacak
v
Çikolatalı dondurma için 150gr bitter çikolata
v
Vanilyalı dondurma için vanilya çekirdeği ve
vanillia&butter aroması
v
Karamelli dondurma için 140 gr karamel dolgu
eklenip şeker 60 gr a indirilecek
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder